BrainContact

Heb je een vraag naar meer informatie, wil je graag een expertenadvies of ben je zoek  naar een geschikte vorm van hulpverlening? Wij willen je hierin graag bijstaan. Mischien wil je ook liever een suggestie doen naar de website? Of wil je een vorming of informatiemoment organiseren?

Neem vrijblijvend contact op via schepers.bart@skynet.be.

Voor een consultatie klinische neuropsychologie (zie sectie 'hulpverlening') kan je ook terecht op volgend adres:

Bart Schepers
Klinisch neuropsycholoog
Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus, Krijkelberg 1, 3360 Bierbeek
E-mail:bart.schepers@fracarita.org | Tel. 016 45 28 06
   


 

  

Alcohol en hersenen

23 december 2014
A chinese dragon

Wist je dat alcohol niet alleen schadelijk is voor je lever en andere organen, maar ook voor je hersencellen? Wist je dat alcohol je brein kan doen krimpen na jarenlang gebruik en dat je probleemoplossend vermogen en andere cognitieve functies hierdoor ongemerkt verslechteren? 

Download artikel: "Doet alcohol je brein écht krimpen?"

Hoe omgaan met Korsakov? Empathisch-directief natuurlijk!

23 december 2014
A chinese dragon

Zowel voor partners, familieleden als professionele hulpverleners is het niet altijd eenvoudig om te weten hoe je met iemand met Korsakov moet omgaan. Wat doe of zeg je in een concreet geval? Hoe zorg je ervoor dat de patiënt bepaalde verantwoordenlijkheden terug opneemt? En mag je dat eigenlijk wel verwachten? De empathisch-directieve benadering is een zienswijze die houvast geeft in de praktijk en vertrekt vanuit een empathische, respectvolle en begrijpende grondhouding. Maar in het geval van de korsakovpatiënt is het soms nodig dat iemand het stuur even overneemt, al is dat niet steeds gemakkelijk...

Op de website van het Nederlandse Korsakov Kenniscentrum vind je meer informatie over deze benadering. Volg deze link naar de betreffende pagina.   

Drink ik téveel alcohol?

23 december 2014

A chinese dragon

Ook op deze website zal je lezen dat Korsakov één van de gevolgen kan zijn van overmatig alcoholgebruik. Maar wanneer drink jij (of je partner) nu teveel? Wanneer wordt drinken eigenlijk een probleem?  Wist je dat je je eigen alcoholgebruik gemakkelijk online kan testen? Op de site www.alcoholhulp.be vind je nuttige informatie over gebruik en misbruik, zowel voor jezelf, partner of familielid. Bovendien leer je er ook wat je zélf kan doen of hoe je met behulp van online begeleiding meer controle verwerft over je gebruik.