Downloads    Downloads
    


Psychomotorische therapie (PMT) bij Korsakov?

Lut de Vroede, bewegingstherapeute in het Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus in Bierbeek, kan rekenen op een jarenlange ervaring op vlak van psychomotorische therapie (PMT) bij personen met Korsakov. Enkele jaren geleden schreef zij hierover een hoofdstuk in een boek over ontwikkingen binnen de PMT.

>>Klik hier om het artikel te downloaden  
___________________________________
Doet alcohol je brein krimpen? (deel 2)

Dit artikel van Bart Schepers verscheen in Neuron (2007) en is een vervolg op de tekst die je hieronder kan downloaden bij 'Alcohol en hersenen'. Enkele syndromen worden overlopen die kunnen voorkomen in de context van alcoholgebruik.

>>Klik hier om het artikel te downloaden   
___________________________________
CasuÔstiek: het verhaal van Pieter en Kor

Beschrijvingen en informatie over behandeling en rehabilitatie zijn vaak nogal formeel en technisch van aard. De dingen worden bekeken vanuit een professionele en wetenschappelijke bril, en dat is uiteraard ook belangrijk. Maar in praktijk krijgt dit alles een heel menselijke dimensie: van kleine praktische en financiŽle bekommernissen, relaties, vertrouwen, dromen, enzoverder. Deze tekst van Joost Elli, Rie Janssens en Mick Detroije beschrijft een rehabilitatietraject van twee patiŽnten. Uiteraard werd de inhoud volledig geanonimiseerd omwille van de privacy en de bescherming van informatie.        

>>Klik hier om het artikel te downloaden
____________________________________
Rehabilitatie bij personen met het syndroom van Korsakov

Dit artikel van Bart Schepers verscheen in 2005 in Psychiatrie & Verpleging, en beschrijft een rehabilitatiebenadering voor personen met het syndroom van Korsakov die vertrekt vanuit het gebruik van hulpmiddelen zoals een agenda.  Het programma is nog steeds up-to-date en wordt op dit moment als dusdanig toegepast in het UPC Sint-Kamillus in Bierbeek.  

>>Klik hier om het artikel te downloaden
____________________________________
Nog mťťr downloads?
Op de website van het Nederlandse Korsakov Kenniscentrum vind je nog meer downloads.  Volg de link hieronder om rechtsreeks naar de download-pagina te gaan.

>>Klik hier om naar de download-pagina van het Korsakov Kenniscentrum te gaan


Alcohol en hersenen

23 december 2014
A chinese dragon

Wist je dat alcohol niet alleen schadelijk is voor je lever en andere organen, maar ook voor je hersencellen? Wist je dat alcohol je brein kan doen krimpen na jarenlang gebruik en dat je probleemoplossend vermogen en andere cognitieve functies hierdoor ongemerkt verslechteren? 

Download artikel: "Doet alcohol je brein ťcht krimpen?"

Hoe omgaan met Korsakov? Empathisch-directief natuurlijk!

23 december 2014
A chinese dragon

Zowel voor partners, familieleden als professionele hulpverleners is het niet altijd eenvoudig om te weten hoe je met iemand met Korsakov moet omgaan. Wat doe of zeg je in een concreet geval? Hoe zorg je ervoor dat de patiŽnt bepaalde verantwoordenlijkheden terug opneemt? En mag je dat eigenlijk wel verwachten? De empathisch-directieve benadering is een zienswijze die houvast geeft in de praktijk en vertrekt vanuit een empathische, respectvolle en begrijpende grondhouding. Maar in het geval van de korsakovpatiŽnt is het soms nodig dat iemand het stuur even overneemt, al is dat niet steeds gemakkelijk...

Op de website van het Nederlandse Korsakov Kenniscentrum vind je meer informatie over deze benadering. Volg deze link naar de betreffende pagina.   

Drink ik tťveel alcohol?

23 december 2014

A chinese dragon

Ook op deze website zal je lezen dat Korsakov ťťn van de gevolgen kan zijn van overmatig alcoholgebruik. Maar wanneer drink jij (of je partner) nu teveel? Wanneer wordt drinken eigenlijk een probleem?  Wist je dat je je eigen alcoholgebruik gemakkelijk online kan testen? Op de site www.alcoholhulp.be vind je nuttige informatie over gebruik en misbruik, zowel voor jezelf, partner of familielid. Bovendien leer je er ook wat je zťlf kan doen of hoe je met behulp van online begeleiding meer controle verwerft over je gebruik.