Gastenforum

Heb je een vraag of bedenking? Wil je een ervaring delen met anderen? Of ben je op zoek naar specifieke informatie? Laat dan zeker een bericht achter. Houd er, voor je beslist om persoonlijke informatie te posten, wel rekening mee dat dit een publiek forum is. Indien je een post wil laten verwijderen, stuur dan een e-mail met de datum en uur ervan naar schepers.bart@skynet.be. 
  

Hoe omgaan met Korsakov? Empathisch-directief natuurlijk!

23 december 2014
A chinese dragon

Zowel voor partners, familieleden als professionele hulpverleners is het niet altijd eenvoudig om te weten hoe je met iemand met Korsakov moet omgaan. Wat doe of zeg je in een concreet geval? Hoe zorg je ervoor dat de patiënt bepaalde verantwoordenlijkheden terug opneemt? En mag je dat eigenlijk wel verwachten? De empathisch-directieve benadering is een zienswijze die houvast geeft in de praktijk en vertrekt vanuit een empathische, respectvolle en begrijpende grondhouding. Maar in het geval van de korsakovpatiënt is het soms nodig dat iemand het stuur even overneemt, al is dat niet steeds gemakkelijk...

Op de website van het Nederlandse Korsakov Kenniscentrum vind je meer informatie over deze benadering. Volg deze link naar de betreffende pagina.   

Drink ik téveel alcohol?

23 december 2014

A chinese dragon

Ook op deze website zal je lezen dat Korsakov één van de gevolgen kan zijn van overmatig alcoholgebruik. Maar wanneer drink jij (of je partner) nu teveel? Wanneer wordt drinken eigenlijk een probleem?  Wist je dat je je eigen alcoholgebruik gemakkelijk online kan testen? Op de site www.alcoholhulp.be vind je nuttige informatie over gebruik en misbruik, zowel voor jezelf, partner of familielid. Bovendien leer je er ook wat je zélf kan doen of hoe je met behulp van online begeleiding meer controle verwerft over je gebruik.